JANUARI: HOGEDRUKGEBIEDEN OP DE VERKEERDE PLAATS

Januari was veel te zacht en de neerslag en zonneschijn waren vrij normaal. De winterliefhebbers waren zeer teleurgesteld. Hogedrukgebieden waren weliswaar in groten getale aanwezig, maar hun positie ten zuiden en ten westen van ons deden de winter de nek omdraaien. Winden uit een zuidelijke tot westelijke richting hebben nimmer kou voortgebracht en zo geschiedde ook deze maand. Het werd een eentonige, naargeestige en waardeloze maand. De gemiddelde etmaaltemperatuur kwam uit op 5,2 graad tegen normaal 3,2 graad. Vorig jaar was de louwmaand met 2,6 graad aan de te koude kant, maar het jaar daarvoor was het met het winterweer hélemaal droevig gesteld, namelijk 5,8 graad. De eerste tien dagen van de maand was het heel erg nat. Daarna werd het droger en uiteindelijk kwam de hoeveelheid uit op vrij normaal. Er viel 79,3 mm en gebruikelijk is 82 mm. Er vond aanvoer plaats van zeer vochtige lucht, maar toch wist ze nog 62 uren door het dikke wolkendek heen te breken. Gewoonlijk had dat 65 uren moeten zijn.

ZEER ZACHT BEGIN 2022

Eind december sneuvelden datumrecords en zaterdag 1 en zondag 2 januari deden daar niks voor onder. De aanvoer van zeer zachte lucht uit het zuidwesten stond garant voor temperaturen die uiteenliepen van 13 graden in Boornbergum en Siegerswoude op nieuwjaarsdag tot 12,3 graad in Siegerswoude op de zondag. Echt voordeel trekken uit de hoge waarden deden we niet. Op nieuwjaarsdag bleef het nog wel droog, maar in de nacht naar zondag en zondagochtend viel er veel regen. Bovendien ging het later op zondag flink waaien en zondagavond was het opnieuw een natte boel. De balans opmakend kwam Boornbergum als hoogste uit de bus met 30 mm. Ureterp volgde met 29 mm, Drachten-W 26,9 mm, Opeinde 26,4 mm, Siegerswoude 25,3 mm, Haulerwijk 19,2 mm en Sumar 17,9 mm.

WAT KOUDER

Maandag 3 januari werd een schitterende dag met zonnige perioden en een temperatuur van 10 graden. Met 6 tot 8 graden werd het na maandag geleidelijk frisser. Door toedoen van een aantal depressies werd het tot en met vrijdag 7 januari tevens wat onbestendiger en dat mondde uit in enkele (hagel)buien. In de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 januari passeerde van west naar oost in sneltreinvaart een hogedrukgebiedje. Na de buien klaarde het flink op en in de polaire lucht zakte de temperatuur donderdagochtend in Siegerswoude naar -1,1 graad. De eerste vorst alsmede de eerste gladheidsbestrijding van 2022 was daardoor een feit geworden.

HOGE OPBRENST

Een depressie in de buurt van IJsland stuurde zaterdag 8 januari een actief frontensysteem op ons af. In de loop van de middag begon het licht te regenen. In de avond en nacht was het compleet herfst. De wind nam namelijk in kracht toe en de regen intensiveerde. Vervolgens viel er zondag 9 januari plaatselijk nog een enkele bui. De opbrengst mocht er zijn. Boornbergum en Siegerswoude vingen 23 mm op, Ureterp 22 mm, Haulerwijk 21,9 mm, Sumar 21,7 mm, Drachten-W 21,4 mm en Opeinde 20,7 mm. SAAI Boven Limburg kwam maandag 10 januari een eendagsvlieghogedrukgebied tot ontwikkeling. Maandag werd een buitengewoon mooie dag met veel zon, echter dinsdag 11 januari had de bewolking alweer de overhand. Na lichte vorst in de nacht (Opeinde op maandagochtend -2 graden) werd het maandag overdag 5 tot 7 graden en dinsdag slechts 3 graden. Vanaf woensdag 12 januari schakelden we over op een nieuw hogedrukgebied dat vervolgens positie koos boven het midden van Europa. Het overschakelen ging dinsdagavond gepaard met wat regen en de rest van de week (tot en met zaterdag 15 januari) was het bewolkt, soms mistig, maar soms was er ook ruimte voor de zon. Met uitzondering van vrijdagmiddag 14 tot en met zaterdagochtend 15 januari (motregen) bleef het droog.

WEINIG SMAKEN

Een enorme vulkaanuitbarsting op zaterdag 15 januari in de Stille Oceaan bij Tonga veroorzaakte een schokgolf die ook op het barogram in Fryslân zichtbaar was. Maar zorgde die schokgolf ook voor de verandering in de positie van de hoge- en lagedrukgebieden? Nee, het weer bleef wat dat betreft weinig smaken kennen. Van zondag 16 tot en met woensdag 26 januari was er vrij veel bewolking die dik genoeg was om motregen los te laten. Woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 januari was er iets meer leven in de brouwerij. Vanaf de Noordzee dreven buien landinwaarts, woei er op donderdag een gure noordwester en op dezelfde dag hadden de buien een lading die naast regen ook hagel en wat natte sneeuw bevatten.

DYNAMIEK

In de periode van donderdag 27 tot en met maandag 31 januari zat er eindelijk wat meer dynamiek in de atmosfeer. Het hogedrukgebied trok zich uiteindelijk terug naar de Atlantische Oceaan, waardoor depressies zich een weg baanden naar Scandinavië. Op zondag had zich bij Schotland een exemplaar (Corrie) gevormd die in de nacht naar maandag een route koos over de Noordzee naar het noorden van Duitsland. Door deze atmosferische scenario’s passeerden verschillende soorten weer de revue. Dankzij de flinke perioden met zon werd vrijdag 28 januari een fantastische dag. Op donderdag stond er daarentegen een flinke noordwester en op de zeer windrijke zaterdag 29 januari reikten de windstoten tot 65 kilometer per uur. Op maandagavond 31 januari schoot de wind nog uit naar 55 kilometer per uur. Vaak was het droog, maar door toedoen van Corrie kwam daarin maandag een danige verandering.

CIJFERS JANUARI

Station
Neerslag mm
Gem temp °C
Waarnemer
Boornbergum
98,0
5,1
H. Reitsma
Drachten KNMI
75,0
-
KNMI
Drachten-W
75,2
5,4
R. Visser
Haulerwijk
73,0
5,0
G. Teijema
Opeinde
76,3
5,1
J. Booi
Siegerswoude
79,7
5,1
A. Vermaas
Sumar
69,0
5,4
D. Strijker
Ureterp
88,0
-
U. Hosper
Gemiddeld
79,3
5,2
 
Norm
82,3
3,2
 
Te weinig
3,0
2,0
Te warm
Zonuren
62
 
 
Norm
65
 
 
Te zonnig
3
 
 
Aantal dagen min/max temperatuur en neerslag weerstation Drachten-W
MAX Temp
<0 °C
0-5 °C
5-10 °C
10-15 °C
>15 °C
Aantal dgn
0
4
23
4
0
MIN Temp
<-5 °C
-5 - 0 °C
0-5 °C
5-10 °C
>10 °C
Aantal dgn
0
3
21
7
0
Regen
Totaal
0-5 mm
5-10 mm
10-20 mm
>20 mm
Aantal dgn
19
15
2
1
1
Min temp
-0,7 °C
10 jan
Max temp
12,6 °C
1 jan
Max mm
25,9
2 jan

 

DATA WeatherLink DRACHTEN-W

Tekst: Jelle Booi